Vissza kell adni a pénzt a társadalomnak
2011. július 9. 22:18
Peter Munk Kanadában élő magyar származású dollármilliárdos azt vallja,mindenkinek, így az ő gyermekeinek is munkával kell megkeresnie a pénzt a megélhetéshez. Túlzott kényeztetésük helyett Munk Péter szívkórházat alapított Torontóban. Budapesten anyagilag is hozzájárult a Művészetek Palotája és a Westend megépítéséhez.
Gyakran látogat haza a feleségével, ilyenkor szívesen figyeli a pesti utca emberét.
A torontói Peter Munk Kardiológiai Centrumban elsőként alkalmazták sikerrel a szívritmuszavarok felismerésére és kezelésére szolgáló elektrofiziológiás készülékek jelenleg elérhető legmodernebb változatát. Az új eszköz korábbi típusait már hazánkban is több éve használják, többek között a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában: a szívpitvarban fellépő ritmuszavarok szövetroncsolásos kezeléséről Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója beszél a részletekről.

Kanadai szívgyógyászok 2009 áprilisában elsőként alkalmazták annak a készüléknek a legújabb típusát, amelynek régebbi változatai ugyan már eddig is szerepeltek a szívritmuszavarok terápiájában, de korántsem voltak ennyire hatékonyak. A kanadai John Kelly már több mint 20 éve szenvedett súlyos szívritmuszavarban, melyet a hagyományos gyógyszeres úton szinte egyáltalán nem sikerült a megfelelő módon befolyásolni. "A szapora szívdobogás néha 12-14 órán keresztül is fennállt, alkalmanként pedig olyan is előfordult, hogy szívverésem a percenkénti 150-et is elérte. Ilyenkor csak úgy kapkodtam a levegőt" - mondta a nyugdíjas középiskolai tanár, akinél néhány napja végezték el a beavatkozást.

A CARTO 3-nak nevezett elektrofiziológiás készülék csúcstechnológiás navigációs rendszere a GPS helymeghatározó rendszerhez hasonlóan képes a szív elektromos aktivitását feltérképezni, vagyis megállapítani, hogy a szív mely területéről érkeznek a hibás elektromos jelek, amelyek a pitvari összehúzódások megsokszorozódásáért felelősek. Az eszköz alkalmazásakor - egy apró tűszúrást követően - a comb vénáján keresztül vezetnek fel néhány katétert, egészen a szívig. A katéterek antennaként működve rögzítik a szív elektromos hullámait, melyeket egy monitoron jelenítenek meg. "Amikor látjuk, hogy honnan indulnak ki az abnormális ritmust okozó elektromos jelek, óvatosan kiégetjük a szívizom megfelelő területeit" - mondta Dr. Vijay Chauhan, a Peter Munk Kardiológiai Centrum Intervenciós Elektrofiziológia Részlegének igazgatója.

"Ez a jelenleg elérhető legfejlettebb készülék, amellyel megjeleníthető a szív elektromos aktivitása és pontosan meghatározható a szívritmuszavar forrása" - tette hozzá Eugene Downar kardiológus, aki szintén részt vett a műtétben. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának és Kardiológiai Tanszékének tanszékvezető igazgatója azt mondta, hogy az elektroanatómiai térképezéssel működő CARTO technológiát kardiológiai központjuk már három éve alkalmazza sikeresen a pitvarfibrillációk ablációs, vagyis szövetroncsolásos kezelésében. Magyarországon a lakosság mintegy két százaléka, vagyis 200 000 ember szenved pitvarfibrillációban: tavaly Magyarországon körülbelül 560 hasonló beavatkozást végeztek, ebből 170-et a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában.

"Az első ablációs kezelést katéter segítségével 1982-ben végezték el, az ilyen beavatkozások szélesebb körben a 90-es évektől váltak elérhetővé. Az elmúlt néhány évben a módszerrel kezelhető ritmuszavarok köre jelentősen kibővült, valamint a hatékonyság is javult: egyes ritmuszavaroknál az egyszeri beavatkozást követő tartós gyógyulás 98-100 százalékos. Az eljárás során leggyakrabban rádiófrekvenciás energiát használnak a szívritmuszavarokért felelős területek roncsolására. Ezek mérete a néhány milliméterestől az 1-2 centiméteres nagyságig terjed, melyek roncsolása a szív mechanikus funkcióját nem károsítja. Az ablációs technikák folyamatosan fejlődnek, ezen a területen egyre gyakrabban találkozunk innovatív megoldásokkal" - mondta a kezelésről Dr. Merkely.

A pitvarremegés és a pitvarlebegés

A gyors, rendszertelen szívverések (pitvarremegés és pitvarlebegés), melyeket a pitvar izomzatának elektromos zavarai okoznak, a leggyakoribb szívritmuszavarok közé tartoznak és az idősebbek 8 százalékát érintik. Az úgynevezett pitvarlebegés (angol szóval flutter) során a pitvarok a percenkénti 72 helyett 240-340-szer húzódnak össze, míg a pitvarremegéskor (fibrilláció) az összehúzódások száma a percenkénti 350-et is meghaladja. Pitvarlebegés és pitvarfibrilláció esetén a kamrák ennél kevesebbszer, de a normálishoz képest szintén jóval többször, 120-170 alkalommal húzódnak össze percenként. Ennek az az oka, hogy nem minden pitvarösszehúzódás adódik át a kamrákra. Ha a kamrák is átvennék a pitvarok extrém nagyszámú összehúzódásait, annak a keringés azonnali összeomlása, vagyis az azonnali halál lenne a következménye.

A normálisnál mintegy kétszer nagyobb szívfrekvencia így is erősen megviseli a szervezetet, mivel a kóros pitvarösszehúzódások nem teljes energiájúak, a pitvarok vére pedig nem ürül teljes mértékben a kamrákba. A szervezet nem megfelelő vérkeringése miatt a beteg fokozott szívverést, légszomjat és gyengeséget érzékel. A pitvarokban pangó vér további problémákhoz is vezethet: a pangó vérben könnyebben keletkeznek vérrögök, amelyek a szív normális frekvenciájú működésének visszatérésekor egy artéria elzárásával agyi vérkeringési zavart (stroke) okozhatnak. Fontos, hogy ha huzamosabb ideig fokozott szívverést érzékelünk, időben forduljunk orvoshoz: ha a pitvarfibrillációt nem kezelik időben (az első 48 órában), akkor később gyógyszerrel és az elektromos sokk módszerével is egyre nehezebbé válhat a probléma megszüntetése.

Origo Egészség

 

Szerző: admin